PASTA BRIDGE – híd a csapatok között

https://www.facebook.com/www.klj.hu/videos/464502234364519/

A tésztahíd építés programunk egy igazán kreatív feladat, ami nem igényel mérnöki tudást, teljesen laikusként is óriási sikerek érhetők el. A kihívást és sok nevetést magában rejtő játékban a csapatok különféle száraztésztából készítenek minél nagyobb teherbírású tartószerkezetket, melyeket a program utolsó szakaszában terhelési próba alá vetünk. A gyakorlatban a csapatok előre meghatározott alapanyagokból építik a saját tésztahídjaikat, a játék célja, hogy a konstrukció képes legyen a legnagyobb terhelést is elviselni. Minden csapat egységnyi tésztacsomagot és ragasztó betétet, valamint az építéshez szükséges eszközöket kap. A tervezőasztalon manuális rajzkellékek,  áramforrás és melegragasztó áll a rendelkezésre.

A program orientációban összefoglaljuk a tartószerkezetek mechanikáját, a statikai alapokat, részletesen ismertetjük a szabályrendszert, a híd paramétereket. Ezután a csapatok eldöntik a tartó méreteit, kontúrját, érveket és kételyeket fogalmaznak meg. Az építési szakasz meghatározó mérföldköve, hogy a csapatok megegyezzenek a végleges konstrukciókban, elfogadják a terveket.  A kitelepült barkácsműhelyünk olyan kezes-lábas csiszológépeket is tartalmaz, melyeket közös összefogással használhatnak a csapatok. A kézzel és lábbal hajtott eszközök segítenek a tésztahíd elemeit finomra munkálni.

 

A tréning utolsó szakaszában a csapatok röviden beszámolnak a munkafolyamatokról, összefoglalják az építés nehézségeit, illetve ami nagyon fontos: megtippelik a maximális súlyt, melyet még elbír a tartójuk. Tapasztalatunk szerint rendre alulértékelik a teljesítményüket, jóval többet képes elviselni, mint azt gondolnák. Miközben felinstalálljuk a tartókat a ’műtőasztalra’ a feszültség egyre nő, óriási várakozással tölt el mindenkit a teremben.

A puding próbája az evés, a tésztahídé a törés, végletegig terheljük a remekműveket. Egy speciálisan erre a célra fejlesztett szakítógép adja meg a kegyelemdöfést a tartószerkezeteknek. A professzionális tesztelő berendezés mechanikusan szabályzott, grammonként képes növelni a terhelést. Apró ólomgolyók sokaságát ömlesztjük a vödörbe, ami lefelé húzza a tésztahídat.  Az aktuális terhelést egy digitális függőmérleg mutatja, csalás kizárva, minden csapat egy-egy delegáltja figyeli a megtorpanásokat és a törés pillanatát. Ahogy a tartó recseg-ropog, nyiklik-nyeklik, lazulnak a csomópontok, a tészták addig görbülnek míg végül reccs, a tésztahíd eltörik. A műszer azonnal érzékeli, hogy megszűnt a teher, a maximálisan elviselt  tömeget vissza tudjuk nézni, reklamációnak helye nincs. A játék végén a csapatok teljes extázisba kerülnek, egymásnak szurkolnak, izgatottan várják, vajon lesz-e aki megdönti az ő rekordjukat.